Ik heb een zwak voor kinderboeken

Kinderboeken, ik ben er verliefd op. Voorleesboeken, prentenboeken, zoekboeken, knuffelboeken. Ik geloof dat Lauren alle soorten inmiddels wel heeft en daar ben ik, als haar moeder zijnde, volledig debet aan! Kinderboeken kopen, ik vind het echt het leukste wat er is.

 

Laat mij ‘los’ in een boekenwinkel en ik ben uren zoet. Gewone leesboeken, maar vooral de kinder- en prentenboeken trekken al heel snel mijn aandacht! Loop ik bij een Bruna of Primera naar binnen om maar weer eens een online bestelling te retourneren, dan word ik als een magneet naar de boekentafel getrokken. Ik moét en zal even naar de boeken kijken.

 

Vanaf het moment dat ik ging studeren, had ik er een nieuwe liefde bij: lezen! Ik heb maanden gehad dat ik wekelijks een nieuw boek kocht. Vele complete series had ik in mijn boekenkast staan. Mijn vader kan ze, vanwege mijn vele verhuizingen, nog heel goed herinneren (sorry pap…).  Jarenlang heb ik ze in mijn ‘ woonkamertjes’ gehad en vond ik het heerlijk om ze wekelijks opnieuw te schikken. Soms op schrijver, soms op kleur (ja, je kan maar ergens mee bezig zijn, I know).

 

Kinder- en prentenboeken

Toen ik zwanger werd, kwam er een nieuwe verslaving bij; kinderboeken! Ik vind ze iets betoverends hebben…  De lettertypes, de mooie kaften en de prachtige tekeningen. En oh boy, als je in de omgeving van Breda woont en van boeken houdt, heb je nog geluk ook. In het centrum zit een oud theater dat omgetoverd is tot een waar boekenwalhalla! En je kan er ook nog eens een goede koffie drinken met iets lekkers. Naar deze boekenwinkel gaan is dan ook echt een uitje. Het is één groot feest zodra je het steegje in loopt naar het Grand Theatre. Een grote kartonnen Nijntje wacht je op en er is alle ruimte om te spelen voor en rond het terras.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Binnen is het prachtig en voor kindjes zo ongelooflijk leuk! Grote kartonnen figuren uit de bekende prentenboeken staan door de hele winkel. Nijntje, Hazeltje, Pluk en de Gruffalo, ze staan er allemaal. Je kan ze er allemaal zien, om over de honderden verschillende kinderboeken nog maar te zwijgen.

Ik ben van mening dat zowel kinder- als prentenboeken echt van toegevoegde waarde zijn voor de ontwikkeling van een kind.

Al sinds Lauren klein is, lees ik dus aan haar voor. Ik merk dat haar woordenschat er groter door wordt en haar fantasie levendiger. Vroeger durfde ik het nog wel eens over te slaan, maar sinds mevrouw het besef heeft van haar vaste avond ritueel MOET er voorgelezen worden. Hoe laat of hoe moe ze ook is….

Een traditie erbij

Vanaf Lauren haar eerste jaar heb ik voor ons gezin (net als vele andere papa’s en mama’s overigens) een nieuwe traditie in het leven geroepen. Ieder jaar, tijdens de Kinderboekenweek, mag Lauren een nieuw boek uitkiezen. Nu ze wat ouder wordt, kan ik hier nog meer van genieten. Ze kies heel bewust een boek uit. De ene keer omdat ze hem herkent van een vriendinnetje, de andere keer omdat ze de voorkant zo leuk vindt. Vervolgens loopt ze trots naar de kassa om hem daarna, op weg naar huis, niet meer los te laten. Bij thuiskomst moet het boek meteen gelezen worden en daarna avond na avond en dat dus weken lang……..

 

Helemaal leuk vind ik het dat ze nu op een school zit, waar ze ook aandacht schenken aan de Kinderboekenweek. Op school werd de Kinderboekenweek afgetrapt met een goochelaar die een leuke voorstelling gaf. Lauren kwam helemaal enthousiast thuis, dat koppie was echt goud waard! Ook wordt regelmatig de speciale kleuteruitgave van de Kinderboekenweek voorgelezen. Je begrijpt dat we dat boek niet konden laten liggen toen we in de boekenwinkel waren!

 

Ik moet dus eerlijk bekennen dat ik het fantastisch vind dat Lauren boeken ook kan waarderen. Want zeg nou zelf….. Er is toch geen betere reden om af en toe een nieuw boek te mogen kopen?

 

 

Heb jij nog leuke boekentips van boeken die echt niet mogen ontbreken in Lauren haar boekenkast? Let me know!

TERUG